IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положителен финал на сесията и месеца за индексите в САЩ

Февруари донесе трети ръст на щатските борси за последните четири месеца

23:22 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Положителен финал на сесията и месеца за индексите в САЩ

Февруари се оказа неспокоен месец за финансовите пазари по целия свят, но все пак донесе повишения на трите основни борсови индекса на Wall Street. Днес стана ясно, че икономиката на САЩ е отчела по-силен от очакваното ръст от 5,9% през последните три месеца на 2009 г. 

Новината успя да компенсира отчасти нарастващите опасения на инвеститорите за бюджетния дефицит на Гърция, както и неочакваното понижение на продажбите на съществуващи жилища в САЩ през януари. Те станаха причина за колебливото начало на днешната сесия на Wall Street.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании в САЩ – Dow Jones IA, завърши сесията с минимално повишение от 3 пункта до 10 324,43 пункта. Широкият S&P 500 добави 0,1% до 1 104,46 пункта, след като губеше близо 0,5% в началото на днешната търговия.

На борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite завърши сесията с ръст от 0,2% до 2 238,26 пункта. Компаниите от финансовия, добивния и енергийния сектор се отличиха с най-големи повишения. Сериозно обаче пострадаха акциите на AIG, които поевтиняха с близо 10%.

Разпродажбите бяха предизвикани от новината, че най-голямата застрахователна компания в САЩ е излязла на загуба от 8,9 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2009 г. Пазарната капитализация на AIG се е увеличила със 138% до 3,3 млрд. долара за последните 12 месеца, но през последните пет години се е стопила с 98%.

Преди началото на последната февруарска сесия стана ясно, че икономиката на САЩ е нараснала с 5,9% през последните три месеца на 2009 г., а не както първоначално бе обявено с 5,7% на тримесечна база. Това изненада пазарните анализатори, които очакваха предварителната оценка да бъде коригирана надолу до 5,6 на сто.

Данните от днес показаха още, че продажбите на съществуващи жилища намаляват с повече от 7% на месечна база през януари. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет обаче отчете по-силен от очакваното ръст до 62,6 пункта през февруари.

В рамките на изминалия месец трите основните индекса в САЩ се повишиха с между 2,6% и 4,2%. Това е третият им ръст на месечна база за последните четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още