IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата в Атина завърши месеца със загуба от 7%

Февруари донесе четвърти поред месечен спад на гръцката борса и леко понижение на индексите в Европа

21:48 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в Атина завърши месеца със загуба от 7%

Силните вълнения на световните финансовите пазари донесоха загуба от 7% на Атинската фондова борса през февруари. Опасенията, че Гърция няма да успее да посрещне плащанията по изтичащите емисии държавни ценни книжа за 22 млрд. евро през март, понижиха борсата с близо 29% през последните четири месеца.

Това е четвърта поред месечна загуба за основния борсов измерител в страната ASE, който изгуби съответно 15,7%, 3,3% и 6,4% през ноември, декември и януари. За това допринесоха съмненията, че правителството на страната няма да успее да се справи самостоятелно с намаляването на големия бюджетен дефицит на Гърция.

Все пак ASE завърши последната за месеца сесия на положителна територия, като се повиши с 2,2% до 1 913 пункта. Причина за борсовия оптимизъм стана изказване на представител на немското правителство, от което стана ясно, че Германия може да купи гръцки ДЦК чрез държавната банка KfW Group, предаде Bloomberg.

Петъчната сесия донесе ръст на почти всички европейски борсови индекси, водени от добивните компании. Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с 1% до 245,80 пункта, а в рамките на изминалия месец отстъпи с 0,5%. През януари регионалният борсов измерил се понижи с близо 3% спрямо декември.

Националните индекси днес се повишиха в 16 от всички 18 западноевропейски пазари, които Dow Jones Stoxx 600 следи. В Германия DAX напредна с 1,2%, а френският индекс на сините чипове CAC 40 се повиши с 1,9%. Във Великобритания FTSE 100 нарасна с 1,5%, а на борсата в Цюрих Swiss Market нарасна с 1%.

За пазарите на ценни книжа в Германия и Франция изминалия месец бе губещ, като донесе загуба на основните индекси в рамките на 1%. С по-голяма месечна загуба от близо 6% се открои борсата в Испания. Междувременно във Великобритания и Швейцария основните индекси се повишиха с над 3% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още