IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street гравитират в неутралната зона

Неочакваният спад на продажбите на съществуващи жилища засили икономическите тревоги на инвеститорите

18:13 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на Wall Street гравитират в неутралната зона

Неочакваната корекция нагоре на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през последното тримесечие на 2009 г., в комбинация с понижението на продажбите на съществуващи жилища през януари, станаха причина за колебливи движения на индексите на Wall Street в началото на последната за тази седмица борсова сесия. 

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани компании на Wall Street – Dow Jones IA, се повишава с 0,1% до 10 327,46 пункта час и половина след началото на търговията. Широкият S&P 500 също добавя 0,1% до 1 103,63 пункта, след като по-рано днес се понижаваше с близо 0,5%. Nasdaq Composite губи 0,1% до 2 233,51 пункта.

Сесията в четвъртък завърши на отрицателна територия главно заради тревогите на инвеститорите, предизвикани от фискалната криза в Гърция.

Акциите на най-голямата американска застрахователна компания AIG поевтиняват с 8,3% до 25,22 долара на Нюйоркската фондова борса, след като стана ясно, че през четвъртото тримесечие на 2009 г. е излязла на загуба от 8,9 млрд. долара. През последните 12 месеца пазарната капитализация на AIG се е увеличила със 143% до 3,4 млрд. долара, но за последните пет години се е стопила с 98%.

Преди началото на сесията стана ясно, че американската икономика е нараснала с 5,9% през последните три месеца на 2009 г., а не както първоначално бе обявено, че икономическият ръст възлиза на 5,7%. Това изненада пазарните анализатори, които очакваха корекция на първоначалната оценка надолу до 5,6 на сто.

През третото тримесечие на 2009 г. брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 2,2%, след като преди това се свиваше в рамките на четири поредни тримесечия.

Икономическите данни от днес показаха още, че продажбите на съществуващи жилища са намалели неочаквано с повече от 7% през януари. В същото време индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет отчете по-силен от очакваното ръст до 62,6 пункта през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още