IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Папандреу: Най-големите страхове за Гърция се превърнаха в реалност

Проверка на експерти от ЕС е показала, че състоянието на икономиката отговаря на най-лошите очаквания

14:29 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Папандреу: Най-големите страхове за Гърция се превърнаха в реалност

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призна, че експертна група от Европейския съюз е потвърдила най-мрачните прогнози за състоянието на икономиката.

„Всичко, което бе разкрито след изборите, показва, че предишните управляващи от Нова демокрация са избягали от отговорността си. Проверката потвърди най-големите ни страхове“, е заявил Папандреу пред гръцкия парламент, предава CNBC.

„Щетите не могат да бъдат калкулирани. Не става дума само за финансови и фискални проблеми, а за щети, засягащи позицията на държавата. Наш дълг днес е да загърбим политическата цена и да мислим само за оцеляването на страната“, призова Папандреу.

„Политиките от миналото правят задължителни брутални промени и намаляване на редица привилегии“, категоричен е премиерът.

Според източници от правителството на Гърция делегацията на ЕС, които са в Атина заедно с екип на МВФ, е констатирала, че икономиката се намира в изключителна тежка ситуация.

Експертите са на мнение, че Гърция няма да постигне заложените цели за ограничаване на дефицита, без да се извършат съкращения на разходи от типа на тези, срещу които вече се протестира.

„Дилемата е една-единствена: Ще оставим ли страната да банкрутира или ще действаме. Ще оставим ли спекулантите да си играят с нас или ще вземем съдбата си в свои ръце“, заяви премиерът.

„Трябва да направим каквото е необходимо, за да се справим с опасностите днес. Утре ще бъде твърде късно, а последиците ще са още по-тежки“, завърши Папандреу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още