IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Февруари донесе ръст на борсите в Китай и спад в Япония и Тайван

Икономическите новини от последните седмици чертаят смесена картина за световната икономика

13:05 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Февруари донесе ръст на борсите в Китай и спад в Япония и Тайван

Силните вълнения на финансовите пазари през февруари, предизвикани от фискалната криза в Гърция и затягането на паричната политика в Китай и САЩ, донесоха разнопосочни движения и волатилност на борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион. Изминалият месец в крайна сметка донесе ръст на борсите в Китай, Хонконг, Австралия и Тайланд, но и загуба за индексите в Япония и Тайван.

Икономическите новини от последните седмици продължиха да чертаят смесена картина за състоянието на световната икономика. Японското индустриално производство продължи да се увеличава, но в същото време дефлацията в страната стигна нови рекордно високи стойности. Това означава, че докато в Китай затягат паричната политика, в Япония може да се наложи нова намеса на централната банка.

Междувременно стана ясно, че икономиката на Китай е нараснала с 8,4% за цялата 2009 г., доверието в бизнес средата в Южна Корея продължи да расте, а правителството на Индия прогнозира икономически растеж от цели 10% през тази година. Данните показаха и значително подобрение на перспективите пред икономиката на Австралия, която единствена сред развитите страни избегна рецесия.

С най-силен месечен ръст през февруари се откроиха индексът на сините чипове в Китай CSI 300, както и основният борсов измерител в Хонконг – Hang Seng, които добавиха по 2,4% към стойността си. Борсите в Китай бяха затворени цяла седмица заради честването на лунната Нова година, а пазарите на ценни книжа в Тайван, Хонконг и Южна Корея бяха затворени няколко дни по същата причина.

С 1,5% през изминалия месец се повиши австралийският бенчмарк S&P/ASX 200, подкрепен от добрите финансови резултати на добивните и финансови компании в страната, както и от изненадващото решение на Австралийската централна банка да не повишава основния лихвен процент през февруари. С месечен ръст в рамките на половин процент през февруари се отличиха и индексите в Индия и Сингапур.

Само в рамките на днешната позитивна сесия индексът на сините чипове в Индия BSE Sensex 30 скочи с 2,5%, след като стана ясно, че брутния вътрешен продукт на страната е нараснал с 6% през последното тримесечие на 2009 г. За да гарантира устойчиво развитие на икономиката, правителството планира да свие бюджетния дефицит до 5,5% от брутния вътрешен продукт спрямо досегашните 6,8%.

Междувременно основните борсови индекси в Япония, Тайван, Южна Корея и Нова Зеландия приключиха месеца на отрицателна територия. Те ограничиха месечната си загуба в рамките на 1%, с изключение на тайванския Taiex, който загуби 2,7%. Причина за това станаха опасения на инвеститорите за повишение на основния лихвен процент в Тайван, което може да забави икономическия ръст на страната.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, отчете първия си ръст за последните три дни, като добави 0,5% до 117,66 пункта, по данни на Bloomberg. По този начин борсовият измерител се повиши с 0,5% на месечна база, след като през януари потъна с 2,5% заради силните спадове в Китай, Хонконг и Тайван.

 

Страна Борсов индекс Изменение за февруари спрямо януари
Китай CSI 300 2.42%
Хонконг Hang Seng 2.42%
Китай Shanghai Comp. 2.10%
Австралия S&P/ASX 200 1.49%
Индия BSE Sensex 30 0.52%
Сингапур Straits Times 0.20%
Нова Зеландия NZX 50 -0.27%
Япония Nikkei 225 -0.71%
Южна Корея KRX 100 -0.86%
Индонезия Jakarta Comp. -2.37%
Тайван Taiex -2.67%
Регионален индекс MSCI Asia Pacific 0.52%

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още