IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасената от правителството Lloyds със загуба от 6,3 млрд. лири за 2009 г.

Както и при RBS, основната причина за слабия резултат е силният ръст на лошите кредити

10:31 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спасената от правителството Lloyds със загуба от 6,3 млрд. лири за 2009 г.

Британската банкова група Lloyds Banking Group отчете оперативна загуба от 6,3 млрд. лири за 2009 г. С главна вина за това е увеличението на лошите кредити, което се е отразило силно негативно на резултатите на финансовата институция.

Отчетената загуба е малко по-скромна от предварителните очаквания на анализаторите. Тя е по-малка и в сравнение с оперативната загуба от 6,7 млрд. лири, претърпяна през 2008 година, предава ВВС.

Lloyds е постигнала печалба преди данъци в размер на 1 млрд. лири, показва отчетът. Лошите кредити пък са достигнали цели 24 млрд. лири, като по-голямата част от тях се дължи на портфейла на Halifax Bank of Scotland, която бе придобита миналата година.

Приходите на банката са нараснали с 12 на сто през последната година до 23,9 млрд. лири, докато разходите са се свили с 5 на сто.

Заради голямата загуба, както и заради факта, че правителството на Великобритания е най-големият акционер в банката, изпълнителният директор Ерик Даниелс е отказал да получи бонуса си от 2,3 млн. лири. Това се случва и заради голямото обществено недоволство около бонусите във финансовия сектор въпреки кризата.

Заради проблемите на кризата Lloyds бе спасена от британското правителство. Подобна бе съдбата и на Royal Bank of Scotland, която вчера обяви загуба преди данъци от 3,6 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още