IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед разследва Wall Street за прекомерни залози за фалит на Гърция

Фед ще прегледа всички суап споразумения, които Goldman Sachs и други финансови компании са сключили в миналото с Гърция

18:22 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед разследва Wall Street за прекомерни залози за фалит на Гърция

Федералният резерв на САЩ ще разследва финансовите компании на Wall Street, включително и Goldman Sachs заради подозрения, че са залагали на финансовите пазари на възможността Гърция да не може да посреща задълженията по своя външен дълг и държавните си разходи.

Това е съобщил председателят на Федералния резерв Бен Бернанке по време на днешното си изявление пред Комисията по банков надзор към щатския сенат, предаде CNBC.

Бернанке уточни, че Федералният резерв ще прегледа всички валутни суап споразумения, които Goldman Sachs и други финансови компании са сключили в миналото с Гърция. От неговите думи стана ясно също така, че Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) също е проявила интерес и ще разследва тези деривативни сделки.

Председателят на централната банка на САЩ увери, че използването на подобни деривативни финансови инструменти по начин, който може да дестабилизира една компания или икономиката на една страна, няма да се толерира.

Изявлението на Бернанке относно деривативните сделки между американски инвестиционни компании и Гърция дойде, след като публикация в New York Times показа, че Goldman Sachs и други компании на Wall Street са купували активно кредитни суапове за защита от фалит на Гърция (credit default swaps – CDS).

Купувачите на такива финансови инструменти ще спечелят, в случай че Гърция изпадне в невъзможност да погасява своя дълг. Именно суаповете за защита от фалит станаха причина американската застрахователна компания AIG да се размине на косъм с фалита в края на 2008 г.

Според финансови анализатори увеличаването на залозите за фалит на Гърция ще затрудни още повече гръцкото правителство в случай, че се наложи страната да потърси заем, с който да посрещне своите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още