IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намалява имиграцията от Централна и Източна Европа във Великобритания

С една трета по-малко са новодошлите на Острова от новите членки на ЕС

16:46 | 25.02.10 г.
Намалява имиграцията от Централна и Източна Европа във Великобритания

Броят на имигрантите, пристигащи във Великобритания от Централна и Източна Европа, продължава да намалява, сочат данни, цитирани от BBC.

Броят на пристигналите на Острова имигранти от държавите от ЦИЕ, присъединили се към ЕС през 2004 г. (Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения), е намалял с една трета през годината до юни 2009, сочат данни на британската статистическа служба. През годината са регистрирани 68 хил. новодошли от тези държави в сравнение със 100 хил. през годината до юни 2008 г.

Данните разкриват също слаба промяна в дългосрочната имиграция или емиграция във Великобритания. Малко над половин милион души са пристигнали на Острова през годината до юни 2009, докато около 370 хил. са го напуснали, което означава нетно увеличение на населението от около 147 хил. души.

Отделни данни сочат, че броят на хората, които са кандидатствали за британско гражданство, е нараснал с близо една трета през последното тримесечие на 2009 г., достигайки над 51 хил. През същия период близо 45 хил. души, кандидатствали за британски паспорт, са го получили.

Британското правителство използва различни статистически методи за проследяване на нивата на имиграция, включително и т. нар. Схема за регистрация на работници (WRS), която следи броя на икономическите мигранти от осемте държави от ЦИЕ, присъединили се към ЕС през 2004 г. (Работници от България и Румъния не подлежат на регистрация по тази схема, а се нуждаят от разрешително за работа – бел. ред.).

През последното тримесечие на 2009 г. е имало 28 495 заявки за регистрация по схемата, което е лек спад на годишна база и близо половината от нивото през последните три месеца на 2007 г. Броят на одобрените работници от Полша се е понижил до малко над 12 хил. от почти 17 хил. предходната година, но този спад се компенсира от ръст на заявките от работници от Латвия и Литва.

Отделни данни за броя издадени национални осигурителни номера показват, че през годината до юни 2009 са били издадени 186 хил. номера на работници от ЦИЕ. Това е спад от 36% спрямо предходната година. От снатистическата служба казват, че броят на националните осигурителни номера, издадени на такива работници от ЕС, продължава да намалява оттогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още