IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел: Еврото е в трудна ситуация за пръв път в историята си

Единната валута обаче ще се справи с трудностите, уверена е лидерката на най-силната страна в Европа

13:17 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел: Еврото е в трудна ситуация за пръв път в историята си

Еврото се намира в трудна ситуация за пръв път от създаването си. Въпреки всичко обаче то ще се справи с трудностите и отново ще бъде стабилно, уверена е Ангела Меркел, канцлер на най-силната икономика в еврозоната – Германия.

Основната причина за проблемите на еврото са проблемите на Гърция, които през последните седмици са основна тема на финансовите пазари. Върху единната валута обаче натежава и напрежението около Испания и Португалия, които също изпитват сериозни фискални затруднения, заяви Меркел в интервю за немския вестник FAZ.

“В момента еврото, за пръв път от своето въвеждане, е в тежка ситуация, с която обаче ще се справи“, смята Меркел. Според нея единната валута се е доказала като стабилна по време на финансовата криза въпреки, че бяха регистрирани движения на валутния курс в широки граници.

Проблемите сега са предизвикани от увеличаването на задлъжнялостта на някои държави, което оказва натиск върху валутата. До известна степен обаче това се дължи на спекулации, което крие известни опасности, посочва Меркел.

Опитите да се разрешат проблемите трябва да бъдат насочени към „стабилизиране на бюджетите на проблемните страни“. Меркел е убедена в това, че доверието в еврото може да се върне само при положение, че Гърция и останалите засегнати страни насочат усилията си към отстраняване на корените на проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още