IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажбите на азиатските борси продължават втори ден

Инвеститорите потърсиха сигурността на долара и акциите от комуналния сектор заради подновените икономически тревоги за Гърция

12:34 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажбите на азиатските борси продължават втори ден

Сесията на фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион протече на отрицателна територия за втори пореден ден заради подновените тревоги за фискалната криза в Гърция. Те бяха подхранени от предупреждението на рейтинговата агенция S&P, че ще намали кредитния рейтинг на страната, в случай че правителството не успее да предприеме бързо мерки за намаляване на бюджетния дефицит.

Инвеститорите потърсиха щатския долар и акциите от комуналния сектор като убежище в периоди на икономическа и финансова несигурност, предаде Bloomberg. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,9% до 116,68 пункта. Той е изгубил 8% от стойността си за последните близо шест седмици.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 1% до 10 101,9 пункта. Най-силно пострадаха акциите на компаниите износителки, след като курсът на йената спрямо еврото стигна най-високото си ниво за последната година. Това оскъпява стоките на местните производители, след като цената им се преизчисли в евро, и така намалява тяхната конкурентоспособност на европейските пазари.

Южнокорейският борсов измерител Kospi потъна с 1,6% до 1 587 пункта, а в Тайван Taiex отстъпи с 1,4% до 7 427 пункта. Основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng ограничи понижението си до 0,3%, а австралийският S&P/ASX 200 потъна с 1,2% до 4 594 пункта заради очакванията на инвеститорите, че основният лихвен процент в страната ще нарасне до 4 на сто през другата седмица.

Нова Зеландия и Китай бяха сред малкото фондови пазари, където сесията завърши с повишения. NZX 50 добави 0,7% до 3 151,7 пункта, след като стана ясно, че пред февруари индексът на бизнес доверието в страната е скочил до най-високата си стойност за последното десетилетие. Това отразява положителната оценка на местните компании за бизнес средата и перспективите пред икономиката.

В Китай Shanghai Composite се повиши силно за втори пореден ден, като добави 1,3% до 3 060,62 пункта. Сред най-добре представящите се компании се наредиха авиопревозвачите и производителите на стомана, след като правителството на третата най-голяма икономика в света обеща да продължи да подкрепя двете ключови за китайската икономика индустрии и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 25.02.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още