IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE със скок в печалбата, но с влошени очаквания за бъдещето

Според компанията и през 2010, и през следващите години свързаните с енергийния сектор отрасли ще продължат да страдат от кризата

10:30 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
RWE със скок в печалбата, но с влошени очаквания за бъдещето

Втората по големина германска енергийна група RWE, която беше избрана за стратегически инвеститор в АЕЦ Белене, но впоследствие се отказа от проекта, обяви ръст в нетната си печалба за 2009.

Компанията обаче преразгледа в низходяща посока средносрочните си очаквания заради забавянето на няколко инвестиционни проекта, съобщи АФП.

Нетната печалба на RWE за миналата година е нараснала с 40% спрямо 2008 и достига 3,57 млрд. евро. Трябва да се има предвид, че резултатът за предходната година беше намален от ефекта на някои еднократни разходи. Ако те бъдат пренебрегнати, повишението на печалбата възлиза на 5 на сто.

На фона на икономическата криза RWE се е изправила през миналата година пред понижено търсене на газовите си и електроенергийни услуги на много пазари. Освен в Германия, групата присъства още в Белгия, Холандия, Обединеното кралство и в държави от Централна и Източна Европа.

Годишните й продажби бележат спад от 2,5 на сто спрямо 2008 до 47,74 млрд. евро. Това се оказа под средните очаквания на запитани от Dow Jones Newswires анализатори за продажби в размер на 49,4 млрд. евро.

В съобщение до медиите и до акционерите от RWE казват, че през тази година ще се възползват от подобряването на икономическите условия, но само „в известна степен“, защото свързаните с енергийния отрасъл сектори „ще продължат да носят отпечатъка на кризата и през 2010, и през следващите години“.

Преди време компанията обяви очаквания за средногодишен ръст на оперативната си печалба между 5 и 10 на сто в близките години, а обявените сега прогнози са в долната част на този диапазон – 5 на сто.

От RWE казват, че ще поддържат дивидента си „стабилен“ до 2013 г. За миналата година акционерите на компанията ще получат дивидент от 3,5 евро на акция, което е с над 20% по-малко на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още