IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама към бизнеса: Аз не съм социалист

Бизнесът е двигателят на икономиката, но правителството е катализаторът за това, смята американският президент

21:15 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама към бизнеса: Аз не съм социалист

Американският президент Барак Обама увери бизнеса в страната, че той не е социалист, който има желание държавата да поеме контрола върху корпорациите. По време на кръгла маса той увери, че администрацията не е настроена срещу бизнеса и политиката е в интерес на САЩ и обществото на страната.

Политиката ни е „про-американска и не смятам да се извинявам за това”, е заявил Обама, цитиран от Market Watch.

„Противно на твърденията на някои от моите критици, аз съм убеден привърженик на свободния пазар. Вярвам, че бизнеси като вашите, са двигателите на икономическия растеж на тази страна. Категорично вярвам, че успехът на Америка в голяма част зависи от вашия успех”, посочи президентът на САЩ.

„Всички заедно сме в настоящата ситуация”, заяви Обама с молба към бизнеса да му помогне да създаде по-добро управление, което да насърчава растежа и създаването на работни места.

Безпочвеното критикуване и заклеймяването на политическите опоненти е непродуктивно, смята Обама.
Когато всяко предложение се посреща с викове „за поемане на контрола от страна на правителството” или дори „социализъм”, това ни възпрепятства в поставянето на трудните въпроси какъв е подходящия баланс межди частния и публичния сектор, защити се американският президент.

„Правителството не може и не би трябвало да прави всичко, но не трябва и да стои отстрани и да не върши нищо, категоричен бе Обама. Държавата не се намесва, за да отнема частната инициатива, а за да я насърчава – да създава условия на предприемачите да създават нов бизнес, да преуспяват и да оцеляват”, смята Обама.

На първо място сме длъжни да създадем базовите правила на базара, за да гарантираме „честна конкуренция”, категоричен е американският президент. Той е сигурен, че като цяло правилата, създадени от правителството, за добри за бизнеса, а не му пречат.

Освен всичко останало, правителството трябва да осигурява ценности, които са нужни за обществото – отбрана, инфраструктира, инвестиции в хората. Негова роля била и да е гарант за социалната сигурност в САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още