IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната търговия през 2009 с най-голям спад от Втората световна война

Спадът достига 12%, а прогнозите за 2010 г. са по-скоро мрачни

14:50 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глобалната търговия през 2009 с най-голям спад от Втората световна война

Обемът на световната търговия е отбелязал през миналата година спад от 12% спрямо 2008, което е най-силно понижение от Втората световна война насам, показват данни на Световната търговска асоциация.

Понижението е по-голямо от последните обявени очаквания на асоциацията (от декември 2009), които бяха за свиване на търговските обеми с 10 на сто, предава АФП. Като причина за големия спад се посочва световната рецесия. 

Уточнява се, че за 2010 не се прогнозира стабилно възстановяване, защото и предвижданията за икономическо съживяване за момента не се оправдават в пълна степен.

По данни на Международната организация на труда икономическата активност се е свила с „около 2,2%“ през миналата година и броят на безработните е достигнал безпрецедентните 200 млн. души.

Изчисленията на организацията сочат, че от октомври 2008 г. досега работата си за загубили общо 20 млн. души в света.

Вследствие на намаленото потребление силно са се понижили и търговските потоци към най-големите икономики, паднали са и банковите заеми за финансиране на търговските транзакции.

В по-малка степен влияние са оказали и повишените мита и субсидии за подпомагане на националните пазари, считат от Световната търговска асоциация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още