IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеобща стачка парализира Гърция

Протестът е срещу строгите правителствени мерки за намаляване на бюджетния дефицит

10:15 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Всеобща стачка парализира Гърция

Всеобща стачка започна тази нощ в Гърция, като се парализира почти изцяло страната, предава АФП.

Протестът е организиран от големите синдикални организации и е срещу взиманите сурови мерки на правителството за излизане от безпрецедентната финансова и бюджетна криза.

От полунощ въздушният и морският транспорт са спрени, не се извършва движение и по железопътните линии.

В Атина се движат автобусите и една линия на метрото – с цел стачкуващите да могат да отидат на предвидените от синдикатите протести в центъра на столицата по обед. Такситата също работят, защото не са се присъединили към протестите.

Протести са предвидени и за други големи градове в страната.

Паралелно с всеобщата стачка комунистическата партия в Гърция организира свои демонстрации.

Затворени днес в страната са голяма част от училищата, административните сгради и съдилищата. Банките, болниците и големите компании от държавния сектор работят „на забавени обороти“ по информация на АФП.

В страната освен това ще има липса на медийна информация - синдикатите на радиата и телевизиите са решили да санкционират журналистите, които не се включат в стачните действия. В четвъртък не се предвижда да има вестници.

Стачката бе започната, след като правителството съобщи, че взима изключително сурови мерки за намаляване на държавния дефицит, предвиждащи например увеличение с две години на средната възраст за пенсиониране до 63 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още