IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата в САЩ със спад заради ниското потребителско доверие

Доларът поскъпна, което се отрази доста негативно на представителите на сектора на суровините

23:05 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в САЩ със спад заради ниското потребителско доверие

Втората борсова сесия за седмицата приключи със спад за американските индекси. С основен принос за това бяха данните за потребителското доверие в САЩ, което се понижи силно през февруари. Тази новина надделя над данните за седми пореден месечен ръст на индекса на цените на жилищата в САЩ и натисна индексите на отрицателна територия.

Стойността на индекса на потребителското доверие падна до 46 пункта през февруари спрямо 56,5 пункта за януари. Пазарните анализатори очакваха по-слабо понижение на индекса до 55 пункта. Февруарската стойност на измерителя на потребителското доверие в икономиката на САЩ е най-ниската за последните десет месеца. Освен това показателят се върна в песимистичната зона под 50 пункта, което значи, че мнозинството от анкетираните потребители оценяват негативно икономическите условия.

Индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average падна с малко над 100 пункта (1 на сто) до 10 283 пункта, като почти всички от компаниите, включени в него, приключиха сесията с понижена пазарна капитализация.

След днешните данни доларовият индекс поскъпна с 0,5 на сто до 80,90 пункта. Това пък предизвика спад в цената на основните суровини и се отрази негативно на акциите от добивния сектор.

Широкият борсов индекс S&P 500 отстъпи с 1,2 на сто, докато индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, изгуби 1,3 на сто до 2 213 пункта.

Днес пазарната капитализация на технологичния гигант Intel се повиши с 0,2 на сто след новината, че компанията предвижда дялови инвестиции за 2 млрд. долара в американски компании. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 0,02 на сто, а тези на Amazon.com напреднаха с 0,4 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още