IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализ: Петролът е „изкуствено скъп” заради спекулациите на Wall Street

Прочутият анализатор Стивън Щорк сочи спекулантите като основни виновници за настоящата цена на черното злато

22:05 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализ: Петролът е „изкуствено скъп” заради спекулациите на Wall Street

Цената на петрола е изключително завишена заради спекулациите, които се въртят на Wall Street. Високата цена на суровината е неоправдана на фона на поскъпващия американски долар и относително високите запаси по света.

Това е мнението на известния анализатор на петролния пазар Стивън Шорк, изразено в интервю за Tech Ticker.

Според Шорк прогнозите на институции като Goldman Sachs, които очакват цени на петрола в рамките 85-95 долара за барел към края на годината, нямат нищо общо с пазарните фундаменти.

„Свидетели сме на обърната икономическа логика, където цената, на която се предлага петрола, е доста висока в очакване на завръщане на търсенето”, посочва Шорк. Подобна ситуация може да се очаква в изключително малко случаи, а към момента инвестиционните компании успяват да спечелят привърженици на тази теория.

Това се постига чрез препоръки за инвестиции в петрол като средство за защита от инфлацията, която щяла да се появи. От тук следва и друг проблем – рафинериите работят при изключително ниски обеми на работа.

Причината за това е, че търсенето на петрола отсъства, а цените остават високи. В такава ситуация рафинериите трябва да задържат петрола при себе си и да оставят ненатоварени производствените си мощности.

В резултат на всичко това инвеститорите започват да смятат, че връзката между курса на долара и цената на петрола няма това значение, което е имала преди. Освен това според Шорк настоящите движения не се дължат на сила на долара, а по-скоро на проблеми на еврозоната и еврото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още