IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси със спадове след пет дни ръст

Гърция и банките отново приковаха вниманието на пазарните анализатори

18:59 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси със спадове след пет дни ръст

Борсовите индекси в Европа сложиха край на петдневното си покачване, след като днес негативните настроения натежаха върху пазара. В резултат на това паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се смъкна с 1,2 на сто до 246,74 пункта, с което бе заличена голяма част от постигнатия през миналата седмица ръст от 3,9 на сто.

„Препоръчваме затваряне на дълги позиции заради затягането на монетарната политика и фискалните проблеми на някои от отделните страни“, посочват анализаторите на пазара на акции на Morgan Stanley за Европа, цитирани от Market Watch.

В основната държава, която предизвиква страховете на инвеститорите в Европа – Гърция, днес основният индекс ASE Composite напредна с 1,5 на сто до 1 957 пункта, макар борсата в Атина да попадна под обсадата на протестиращите профсъюзи.

Сред ключовите новини за Гърция днес е понижаването на кредитните рейтинги на четири от водещите банки от страна на Fitch. Това обаче се случи в края на деня и не намери драстично отражение в търговията.

На национално ниво британският индекс FTSE 100 изгуби 0,7 на сто до 5 315 пункта, а немският DAX се смъкна с 1,5 на сто до 5 604 пункта. На борсата в Париж САС 40 се понижи също 1,5 на сто до 3 699 пункта.

Разочароващи новини днес бяха поднесени от две от ключовите европейски банки - австрийската Raiffeisen International и немската Commerzbank. Това се превърна в основа на разпродажбите на банкови книжа на целия континент.

Повечето от борсите в Централна и Източна Европа днес също отстъпиха. С най-голям спад приключи сесията в Унгария, като спадът на BUX възлезе на 2,9 на сто. В Полша и Варшава основните индекси отстъпиха съответно с 0,8 и 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още