IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на Wall Street се задълбочава*

Основните индекси отстъпват след слаби данни за потребителското доверие

20:13 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на Wall Street се задълбочава*

Резкият спад на потребителските нагласи относно икономиката през февруари предизвика разпродажби на фондовите борси в САЩ. Икономическият песимизъм на инвеститорите взе превес и заради новината, че броят на проблемните банки в САЩ е достигнал най-високото си ниво за последните 16 години.

Най-старият борсов индекс, който обединява 30-те най-големи и най-често търгувани компании в САЩ, се понижава с 0,85 на сто в средата на сесията и се движи на ниво 10 296 пункта. Широкият S&P 500 губи 1,23% до 1 094 пункта, а на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite потъва с 1,5% до 2 209 пункта.

Днешната сесия започна с колебливи движения на индексите. Dow Jones IA и S&P 500 дори успяха да излязат на положителна територия за кратко, подкрепени от новината за седмия пореден месечен ръст на индекса на цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ през декември, предаде CNN.

Малко след това обаче данни за силния спад на индекса на потребителското доверие на Conference Board повлякоха котировките надолу. Стойността на показателя падна до 46 пункта през февруари спрямо 56,5 пункта за януари. Пазарните анализатори очакваха по-слабо понижение на индекса до 55 пункта.

Февруарската стойност на измерителя на потребителското доверие в икономиката на САЩ е най-ниската за последните десет месеца. Освен това показателят се върна в песимистичната зона под 50 пункта, което значи, че мнозинството от анкетираните потребители оценяват негативно икономическите условия.

Акциите на Home Depot се наредиха сред малкото поскъпващи в началото на сесията, като добавят 1,2% към цената си до 30,69 долара за акция. Причина за това стана новината, че най-голямата търговска верига за стоки за дома в САЩ ще увеличи своя дивидент заради добрите си финансови резултати.

*Актуално към 20:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още