IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs: Няма нищо нередно в суап споразумението с Гърция

Според Джералд Кориган суап споразумението между банката и Гърция е било напълно съвместимо със законодателството през 2001

16:27 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Няма нищо нередно в суап споразумението с Гърция

Валутното суап споразумение, което Goldman Sachs е сключила с Гърция през 2001 г., е напълно съвместимо с изискванията на регулаторните органи към момента на неговото сключване.

Така защити сделките със страната председателят на Управителния съвет на холдинговата компания Goldman Sachs Bank USA Джералд Кориган, цитиран от BBC. Кориган беше на посещение в понеделник в Лондон заради водено от британското финансово министерство разследване на световния банков сектор.

Все пак Кориган е признал, че сделката не е била достатъчно прозрачна.

В момента Европейската комисия разследва Гърция заради подозрения, че правителството е използвало подобни финансови сделки, за да занижи умишлено размера на своя бюджетен дефицит.

В началото на миналата седмица европейската статистическа служба Евростат поиска допълнителна информация от Гърция за тези сделки, считайки, че е възможно споразумението с Goldman Sachs да е дало възможност на страната да скрие размера на своя бюджетен дефицит и държавен дълг.

Гърция има срок до края на февруари, за да представи на Европейската комисия подробности за това по какъв начин сделката с американската банка се е отразила върху счетоводните данни за страната.

Джералд Кориган, който е бивш председател на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк, e заявил още, че сделки с подобен характер е имало не само между Гърция и Goldman Sachs. Той обаче не е пожелал да изброи имена на конкретни банки и държави.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину, от своя страна, настоя през миналата седмица, че страната не е единствената, която е сключвала суап споразумения.

Още по темата за фискалната криза в Гърция:

Уроците на историята – защо не трябва да се помага на Гърция

Съмнителни финансови маневри на страни от ЕС изплуват на повърхността

Goldman продала гръцки ДЦК за $15 млрд., колко от емисиите са проблемни?

Wall Street е помогнал на Гърция да замаскира дефицита и да приеме еврото? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още