IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси извоюваха повишения въпреки волатилната сесия

Новина, че Dubai World може да получи допълнителна помощ от държавата, повиши индексите в края на днешната търговия

11:34 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси извоюваха повишения въпреки волатилната сесия

Въпреки колебливото начало на днешната борсова сесия повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион успяха да извоюват повишения за втори пореден ден от началото на тази седмица. Публикация, че дубайският държавен инвестиционен фонд Dubai World може да получи допълнителна финансова помощ, успя да окуражи инвеститорите в края на днешната борсова търговия в Азия, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific нараства с 0,4% до 118,80 пункта, след като по-рано отстъпваше с 0,7%. Борсовият измерител, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 2,6% до края на вчерашната сесия, което е най-силното увеличение за последните три месеца. Така той компенсира изцяло голямата загуба от края на миналата седмица.

Котировките на пазарите на ценни книжа в Азия поеха нагоре след публикация в пресата, от която стана ясно, че дубайското правителство е заделило още 18,3 млрд. драхми (5 млрд. долара), които планира да предостави на закъсалия инвестиционен холдинг Dubai World. В края на ноември 2009 г. Dubai World съобщи, че няма да може да поеме изплащането на задълженията си към своите кредитори.

Основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng се повиши с 1,2% до 20 623 пункта. В Тайван Taiex добави 0,5% до 7 597,44 пункта, а в Южна Корея Kospi се повиши с 0,1% до 1 628,9 пункта. Борсовата сесия в тихоокеанския регион приключи почти без промяна за индексите. С по-силен ръст от съответно 1% и 0,8% успяха да се отличат днес основните борсови измерители в Тайланд и Индонезия.

В Китай обаче Shanghai Composite отстъпи с 0,7% до 2 982,58 главно заради финансовите и енергийните компании. Поредният ход за затягане на паричната политика в Китай от вчера накара инвеститорите да заемат позиция на изчакване. Финансовите пазари в Китай и Тайван бяха затворени през цялата минала седмица заради честването на лунната Нова година, която настъпи на 14 февруари.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 също приключи сесията на негативна територия, като се понижи с 0,5% до 10 352,10 пункта. Силното рали на индекса в понеделник му донесе ръст от 3%, а днес пазарните участници предпочетоха да приберат част от своите печалби. Вчера стана ясно, че японският животозастраховател Dai-ichi планира да привлече 1,08 трлн. японски йени (11,8 млрд. щатски долара) чрез първично публично предлагане (IPO) на свои акции на борсата в Токио.

Борсовият дебют на втората по големина животозастрахователна компания в Япония може да се окаже втори по големина в корпоративната история на Япония след този на телекомуникационната компания Docomo NTT, която привлече 3,1 трлн. йени чрез продажбата на акции през 1998 г. Сред най-заинтересованите участници в първичното публично предлагане се нареждат големите банки и финансови компании в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още