IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемите на Raiffeisen в ЦИЕ растат, печалбата се стопява със 78%

Увеличаването на лошите кредити може да принуди Raiffeisen International да се слее с банката-майка в Австрия

11:28 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите на Raiffeisen в ЦИЕ растат, печалбата се стопява със 78%

Проблемите за Raiffeisen International Bank Holding продължават да се увеличават, което може да доведе до сливане на институцията с нейната австрийска майка Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, предава Wall Street Journal.
Това е един от вариантите за противодействие на негативните ефекти от големите кредитни експозиции към страните от Централна и Източна Европа.

Неодитираните резултати на Raiffeisen International показват, че заради голямото количество лоши кредити и влошената икономическа ситуация в ЦИЕ печалбата за 2009 година се е свила с цели 78 на сто спрямо резултатите от предходната година.
 
Резултатите показват спад на печалбата от 982 млн. евро през 2008 година до едва 212 млн. евро през миналата година. Голяма част от това се дължи на лошите кредити и нестабилните движения на валутите в страните от ЦИЕ.

Raiffeisen International оперира в 17 страни от Централна и Източна Европа. Основен акционер, със 70 на сто от капитала на институцията, е австрийската банка Raiffeisen Zentralbank, а останалите 30 на сто се търгуват на свободния пазар и са собственост на международни финансови институции и частни инвеститори.

Все още не е категорично ясно дали ще се стигне до сливане на дъщерната банка с банката майка, но това е един от възможните сценарии за преодоляване на проблемите в Централна и Източна Европа, коментира изданието.

На българския пазар Raiffeisen International оперира чрез Райфайзенбанк България, която отчете печалба от 50,15 млн. лв. за 2009 година. Това представлява спад от 62,1 на сто спрямо постигнатия през предходната година резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още