IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Commerzbank отчете 1,86 млрд. евро загуба заради отписвания на активи

Втората по големина банка в Германия е загубила 561 млн. евро от търговията с ценни книжа през последното тримесечие на 2009

09:25 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Commerzbank отчете 1,86 млрд. евро загуба заради отписвания на активи

Втората по големина банка в Германия – Commerzbank AG, отчете по-голяма от очакваното загуба за последното тримесечие на 2009 г., главно заради отписването на значителни суми от инвестиции в облигации и заради лошите резултати от търговията с ценни книжа. 

Банката е увеличила размера на провизиите си за покриване на загуби от лоши заеми, което влошава допълнително нейните финансови резултати, предаде Bloomberg.

Нетната загуба на Commerzbank AG за периода от октомври до декември 2009 г. възлиза на 1,86 млрд. евро. Това се оказа повече от прогнозираната от анализатори загуба от 1,26 млрд. евро. От немския финансов гигант уточняват, че голямата загуба се дължи на отписвания на активи и инвестиции в ценни книжа.

Освен това лошото състояние на финансовите пазари е източник на загуба от търговия с ценни книжа в размер на 561 млн. евро. Това превиши предварителните прогнози на анализаторите за загуба от такива операции в размер на 210 млн. евро.

Миналата година Commerzbank получи 18,2 млрд. евро финансова помощ от държавата, за да заздрави своята капиталова база в разгара на финансовата криза.

Лошите резултати на Commerzbank контрастират с тези на Deutsche Bank, която е най-голямата банка в Германия. Deutsche Bank натрупа печалба от 1,3 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2009 г. и подобно на американските финансови гиганти Goldman Sachs и JPMorgan Chase успя да се възстанови от кризата през миналата година.

През януари 2009 г. Commerzbank купи своя по-малък конкурент Dresdner Bank от застрахователната компания Allianz срещу сумата от 5,1 млрд. евро. Commerzbank и Dresdner са имали загуба за общо 5,45 млрд. евро за последното тримесечие на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още