IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Мексико с 6,5% спад за 2009 г.

Мексиканската икономика е най-силно засегната от кризата сред страните в Латинска Америка

19:09 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Мексико с 6,5% спад за 2009 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Мексико, втората най-голяма икономика в Латинска Америка след Бразилия, е паднал с 6,5% през миналата година. Това показват данни на статистическия институт в страната, която се оказа най-засегната от финансовата криза в региона.

Промишленото производство в Мексико е най-тежко пострадало, като се е свило със 7,3 на сто спрямо 2008 г., докато секторът на услугите бележи спад от 6,6 на сто за същия период.

Мексиканската икономика навлезе в рецесия през първото тримесечие на 2009 г. За второто тримесечие на миналата година бе отбелязан рекордния спад от 10,3%. В следващите два тримесечни периода понижението забави темпа си и възлезе на съответно 6,2 и 2,3 на сто.

Причина за сериозния спад на БВП на страната се дължи в голяма степен на силната зависимост от САЩ, закъдето са предназначени около 80% от мексиканския износ.

Влияние е оказала и епидемията от свински грип, която се разрази в страната, а впоследствие и по целия свят през миналата година. В резултат туристическият сектор отбеляза силен спад на приходите и посетителите.

Според данни на ООН средното понижение на икономиките в Латинска Америка за 2009 г. възлиза на 1,8 на сто, като се очаква „по-бързо от досега прогнозираното” възстановяване през 2010 - с растеж от 4,1%.

Най-голям ръст се предвижда за Бразилия (+5,5%), следват я Перу и Уругвай (с по 5%), Боливия, Чили и Панама (с по 4,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още