IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос: Бъдещето на еврото е под въпрос независимо от съдбата на Гърция

Според милиардера по-сериозният мониторинг и ангажираност на европейските институции е ключов фактор за доброто бъдеще

17:24 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос: Бъдещето на еврото е под въпрос независимо от съдбата на Гърция

Мащабната финансова и политическа подкрепа би могла да бъде достатъчна за спасяването на Гърция, но Европа е изправена пред по-мащабни проблеми, които поставят под въпрос бъдещето на еврото. Такова е мнението на милиардера Джордж Сорос, показва негов материал за Financial Times.

Според Сорос това, от което има нужда Европейският съюз, е по-силен мониторинг и по-голяма институционална ангажираност по отношение на случаите, в които е нужно подпомагане на някоя от страните в него. Основна роля в това направление пък имало създаването на добре организиран пазар на европейски облигации.

„Насочването на средства може да бъде достатъчно за спасяването на Гърция, но тогава изниква въпросът за Испания, Италия, Португалия и Ирландия. Заедно, тези страни съставят значителна част от еврозоната, която трябва да бъде подпомогната по същия начин”, посочва Сорос.

Поради тази причина „въпреки оцеляването на Гърция въпросът за бъдещето на еврото ще стои” със същата тежест.

Проблемите на Гърция са свързани с бюджетния дефицит на страната, който достигна 12,7 на сто от брутния вътрешен продукт на страната през 2009 година. Това доведе до безспокойство относно способността да бъде обслужван външният дълг на страната и предизвика разпродажби на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още