IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски банки ще трябва да емитират облигации за 240 млрд. евро годишно

Според Citigroup увеличаването на лихвените разходи на банките по облигациите може да намали с до 10% печалбата им

14:42 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски банки ще трябва да емитират облигации за 240 млрд. евро годишно

24 европейски банки ще трябва да емитират дългови книжа за около 240 млрд. евро средногодишно през следващите три години, за да могат да финансират съществуващи и нови бизнеси, както и за да успеят да отговорят на новите изисквания за стабилно кредитиране на Базелския комитет по банков надзор.

Това прогнозират финансистите на американската инвестиционна банка Citigroup, цитирани от Ройтерс. Те предупреждават, че по-високата волатилност на пазарите на дългови книжа ще затрудни банките при намирането на финансов ресурс. Увеличаването на изискуемата от инвеститорите лихва по облигациите вероятно ще увеличи разходите на банките и ще окаже натиск върху размера на тяхната печалба.

Според анализаторите на Citigroup 24-те европейски банки, на които са падат 65-70% от всички активи в банковия сектор в Европа, са емитирали дългосрочни и средносрочни облигации за 56 млрд. евро през януари. Притесненията на инвеститорите за състоянието на европейската икономика обаче са намалили интереса на пазарните участници към новите емисии през февруари.

Според Citigroup увеличаването на лихвените разходи на банките по емитираните от тях дългови ценни книжа може да намали с до 10% тяхната печалба.

Положителната нотка в доклада се крие в прогнозата на Citigroup, че намирането на финансиране няма да се превърне в голям проблем за повечето банки до 2012 г. Освен това новите правила за стабилно кредитиране на Базелския комитет се очаква да затруднят сравнително малък брой банки в Европа.

Базелският комитет по банков надзор се надява да избегне повторение на кредитната криза и да намали цикличните колебания във финансовата индустрия чрез повишаване качеството на капитала на банките, след като по време на кризата си пролича, че много от използваните от тях активи са некачествени.

Белгийската банкова и застрахователна компания KBC, френско-белгийската финансова група Dexia и най-голямата банка за кредитиране на дребно във Великобритания Lloyds ще бъдат най-силно засегнати от увеличаването на разходите за привличане на финансиране и въвеждането на новите изисквания за банков надзор, смятат от Citigroup.

Негативните последици от това ще се отразят по-слабо на ключови за Citigroup банкови акции, като втората по големина банка в Испания BBVA, най-големият кредитор в Гърция National Bank of Greece и фокусираната върху Азия британска банка Standard Chartered. Швейцарските банки Credit Suisse и UBS също се нареждат сред тези, които се очаква да бъдат по-слабо засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още