IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът в САЩ повиши прогнозата си за икономическия растеж за 2010

Група бизнес анализатори прогнозира 3,1% ръст на БВП спрямо 2,9% през ноември

12:38 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът в САЩ повиши прогнозата си за икономическия растеж за 2010

Националната асоциация за бизнес и икономика в САЩ (The National Association for Business Economics - NABE) предвижда ръст на БВП на страната от 3,1% през 2010, предаде CNBC. Ноемврийската прогноза на асоциацията бе за ръст от 2,9%. За 2011 се прогнозира растеж от 3,2%.

„Свидетели сме на оживление, но ще е необходимо време, докато се преодолее застоят и това се отрази на финансовите отчети на компаниите“, е заявил президентът на NABE Лин Рийзър.

От асоциацията прогнозират, че през първото тримесечие на 2010 ще бъдат създавани средно по 50 хил. работни места на месец. Нoeмврийската прогноза не предвиждаше промяна в броя на заетите.

Очаква се безработицата да намалее до 9,6% към края на настоящата година. Икономиката на САЩ загуби 8,4 млн. работни места от началото на рецесията през декември 2007.

Експертите не очакват Федералният резерв (централната банка на САЩ) да започне да повишава лихвите преди края на третото тримесечие, като евентуалните повишения ще бъдат реализирани чрез умерени стъпки.

NABE очаква дефлаторът на потребителските разходи да се повиши до 1,5% през 2010 и 1,7% през 2011. Инфлацията ще остане ниска главно заради очакванията, че разходите за единица труд няма да се повишат през годината.

Правителствените разходи ще нарастват бавно през следващите две години, смятат бизнес анализаторите. Те очакват бюджетният дефицит да остане много висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още