IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия заличиха силния си спад от края на миналата седмица

Японският Nikkei 225 скочи най-много сред всички борсови измерители в региона, като добави 2,7% към стойността си

11:47 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия заличиха силния си спад от края на миналата седмица

Новата борсова седмица започна със силен ръст на индексите в азиатския и тихоокеанския регион, като заличиха изцяло силните си понижения от края на миналата седмица. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, напредна с 2,5% до 118,23 пункта, след като потъна с 2,1% до края на петъчната сесия.

Неочакваното решение на Федералния резерв да вдигне лихвения процент, по който отпуска заеми на търговските банки в САЩ, разтревожи пазарните участници в края на миналата седмица и доведе до разпродажби при по-рисковите активи. Притесненията утихнаха, след като централната банка на САЩ уточни, че ходът не е знак за скорошно вдигане на основната лихва в страната.

В резултат на това днес поскъпващите акции в състава на MSCI Asia Pacific са 15 пъти по-многобройни от поевтиняващите, предаде Bloomberg. Поскъпването на суровините нареди добивните компании в региона сред най-печелившите. Добре се представят и енергийните компании, след като цената на петрола, която върви нагоре за пети пореден ден, премина нивото от 80 долара за барел днес.

Поевтиняването на йената спрямо всички 16 най-търгувани валути подкрепи компаниите износителки на борсата в Токио. Техните акции поскъпнаха значително, начело с Mitsubishi. Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 скочи най-много сред всички борсови измерители в региона, като добави 2,7% до 10 400,47 пункта. Широкият индекс Topix на свой ред нарасна с 2,3% до 909,75 пункта.

Силно се повиши и основният измерител на борсата в Хонконг – Hang Seng, който добави 2,5% до 20 383 пункта, както и южнокорейският Kospi, който напредна с 2,1% до 1 627,10 пункта. Австралийската борса записа ръст от близо 1,8%, а в Нова Зеландия NZX 50 нарасна с 0,7%. В Тайланд SET нарасна с 0,9% до 707 пункта, след като икономиката отчете рекорден ръст за последните десет години.

Сред малкото фондови борси в региона, които приключиха сесията на червено, се наредиха тези в Китай. Широкият индекс Shanghai Composite, се понижи с 0,5% до 3 003,40 пункта най-вече заради финансовите компании и тези от сектора за недвижими имоти. Пазарите на ценни книжа в Китай и Тайван бяха затворени през цялата минала седмица заради честването на лунната Нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още