IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изобилие от данни и висока волатилност ще бележат търговията на Wall Street

Законодателите в САЩ ще дискутират дали е необходимо да се отпуснат допълнителни стимули за икономиката

09:46 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изобилие от данни и висока волатилност ще бележат търговията на Wall Street

Последните две седмици донесоха повишения на борсовите индекси в САЩ, които са на път да излязат на положителна територия за тази година. Изобилието от икономически и корпоративни данни през идните дни обаче може да се превърне в предизвикателство за позитивната инерция на индексите.

Волатилността на пазара вероятно ще остане висока на фона на притесненията за фискалната криза в Гърция и затягането на паричната политика в САЩ и Китай. Данните за жилищния пазар в САЩ и за брутния вътрешен продукт на страната допълнително ще изострят вниманието на инвеститорите.

Законодателите в САЩ ще дискутират тази седмица дали е необходимо да се отпуснат допълнителни стимули за насърчаване на икономиката и кредитирането в банковата система, предаде CNN. Те ще вземат решение и относно изтеглянето на проблемни автомобили на Toyota в САЩ.

Ненадейното решение на Федералния резерв да вдигне лихвения процент, по който кредитира банките, изненада пазарните участници и предизвика разпродажба на акции през миналата седмица. Тревогата им утихна, след като централната банка разясни, че нейното решение е част от стъпките за затягане на паричната политика, но не е знак за скорошно увеличение на основния лихвен процент.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще даде показания за икономиката и политиката на централната банка пред Сената тази седмица.

В понеделник няма важни икономически или корпоративни новини. Във вторник ще излезе индексът на цените на имотите в 20-те най-големи града в САЩ, който вероятно ще покаже, че годишният спад в цените се е понижил до 2,9% през декември спрямо дефлация от 5,3% през ноември.

Тогава излиза и индексът на потребителското доверие на Conference Board, който се очаква да се понижи до 55 пункта през февруари спрямо 55,9 пункта за януари. Веригата за продажба на стоки за дома Home Depot, която участва в индекса Dow Jones, ще публикува своите отчети преди началото на сесията.

Междувременно Комисията за финансови услуги към Сената на САЩ ще дискутира дали е нужно да се отпуснат допълнителни стимули за възстановяването на икономиката, а Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) ще публикува списък с уязвимите банки през четвъртото тримесечие на 2009 г.

В сряда излизат данните за продажбите на нови жилища през януари, за които се очаква лек ръст спрямо декември. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще говори пред Конгреса за предвидения за фискалната 2011 г. държавен бюджет. Отделно главният изпълнителен директор на Toyota Акио Тойода ще даде показания пред законодателите относно изтеглянето на проблемни автомобили в САЩ.

В четвъртък заедно със седмичните данни за новите молби за помощи при безработица ще излязат и тези за поръчките на стоки с дълготрайна употреба през януари. Тогава ще се публикува и индексът на цените на жилищата на Федералната агенция за жилищно финансиране в САЩ (FHFA) за декември.

Седмицата ще приключи с коригираните данни за брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2009 г. Според пазарните анализатори те ще потвърдят първоначално обявения икономически ръст от 5,7% на тримесечна база. В петък се очакват и индексът на бизнес активността във фабричния сектор в района на Чикаго, както и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет.

Поредицата от икономически данни през тази седмица ще приключи с продажбите на съществуващи жилища, за които се очаква да се повишат през януари след силния спад през декември. Състоянието на пазара на имоти е един от най-ранните и точни ориентири за възстановяването на икономиката и заради това данните се следят внимателно от пазарните участници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още