IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стачката в Lufthansa започна, само днес са отменени близо 800 полета

Пилотите на немската компания стартираха четиридневен протест с искане за подобряване на условията на труд

08:47 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стачката в Lufthansa започна, само днес са отменени близо 800 полета

Пилотите на немския авиопревозвач Lufthansa започнаха четиридневна стачка. Това принуди компанията да отложи стотици полети, насрочени за близките дни. Само днес отменените полети са близо 800, предава АР.

Над 4 хил. пилоти протестират срещу условията на труд, като искат по-висока социална сигурност. Едно от исканията е изискванията на немското трудово законодателство да важат и за пилотите на Lufthansa, които са наети от други страни.

Причината е, че компанията все по-често си осигурява пилоти от съседни на Германия страни, тъй като те имат по-ниски изисквания за заплати и условия на труд.

Lufthansa е най-голямата по продажби авиокомпания в Европа. Обикновено тя извършва около 1 800 полета дневно, а за днес се предвиждат едва близо 1 000 полета. Все пак ще бъдат извършени доста от вътрешните полети в Германия, както и полети до дестинации в Европа.

От авиокомпанията предупреждават, че все още не е ясно дали всички от все още неотменените полети ще се осъществят. Причината е, че не се знае какви действия ще предприемат пилотите на компанията.

Според предварителни оценки на самата Lufthansa, стачката може да струва около 25 млн. евро на ден.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още