IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола скочи над 80 долара за барел

Котировките се движат от спекулации относно потреблението на суровината в световен мащаб

08:32 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола скочи над 80 долара за барел

Цената на петрола прескочи границата от 80 долара тази нощ. Основната причина за това са спекулациите, че потреблението на суровината е на път да скочи заради възстановяването на водещите икономики от кризата.

Според представителя на Иран в ОПЕК Мохамед Али Хабити потреблението на петрол ще скочи до 1,4 млн. барела дневно през втората половина на годината. Това доведе до поскъпване на суровината въпреки поскъпването на долара от последните седмици, пише Bloomberg.

Тази сутрин барел лек американски суров петрол се търгува по 80,51 долара за барел. Днес е последният ден за търговия с контракти за доставка на петрол от този сорт през месец март. Априлските фючърси пък поскъпват с 0,5 на сто до 80,48 долара за барел.

През миналата седмица цената на петрола скочи със 7,7 на сто, отбелязвайки най-силния си седмичен ръст от октомври насам.

На борсата в Лондон тази сутрин петролът от сорта брент с доставка през април поскъпва с 1 на сто до 78,94 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още