IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция: Покрили сме нуждата си от заеми до средата на март

Според Папандреу има нужда от политическа, а не от икономическа подкрепа от страна на ЕС за Гърция

08:27 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция: Покрили сме нуждата си от заеми до средата на март

Нуждата на Гърция от заемни средства е задоволена до средата на месец март, а страната се справя доста по-добре от очакваното с плана си за съкращаване на разходите. Това заяви премиерът на Гърция Георгиус Папандреу в интервю за ВВС.

„Към настоящия момент нямаме нужда да набираме нови средства, нуждите ни са задоволени до средата на март”, посочи Папандреу като отговор на въпроса дали да очакваме нова облигационна емисия през настоящата седмица.

Според Папандреу страната му успява да се справи с прилагането на мерките за съкращаване на разходите. Той посочи, че въпреки масовите стачки има голяма подкрепа за това, което правителството прави в областта на икономиката.

„Макар да прилагаме строги мерки и те да са наистина болезнени, имаме подкрепата на 50-60 процента от населението, правителството също се ползва с подкрепа”, уверен е Папандреу.

„Това, което наблюдаваме и което аз лично не съм виждал освен по време на Олимпийските игри през 2004 година, е истинско усещане за обединение на гръцкия народ и желание за промяна”, каза премиерът на Гърция.

През последните седмици притесненията на пазарите около огромните дългове на Гърция се отразиха доста негативно на еврото. Според премиера на страната властите в ЕС обаче трябва да продължат да оказват политическа подкрепа на планираните мерки, за да може да бъде върнато доверието в Гърция.

Именно това е и основното желание на Папандреу - страната му да получи политическа подкрепа за планираните реформи. Според него това е по-важно и необходимо от получаването на финансова помощ.

„Движим се с мерките, постигайки заложените цели и дори ги надвишаваме през януари. Ако има нужда можем да вземем и допълнителни мерки, които да свалят бюджетния дефицит до 4% през тази година. Готови сме да го направим в случай на необходимост”, завършва Папандреу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още