IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама обяви 1,5 млрд. долара в подкрепа на жилищния пазар

Средствата ще помогнат на безработни собственици на ипотеки да запазят домовете си

00:36 | 20.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама обяви 1,5 млрд. долара в подкрепа на жилищния пазар

Президентът на САЩ Барак Обама обяви създаването на фонд в размер на 1,5 млрд. долара, който цели подпомагането на собственици на ипотеки, които са безработни или изпитват финансови трудности.

Въпреки изнесените днес данни за намалени просрочия по ипотечните заеми, делът на ипотеките под възбрана продължава да бъде на рекордно високо ниво.

Фондът ще помогне на тези, които дължат повече от стойността на жилищата си да успеят да погасят задълженията си по приемлив за тях и кредиторите им начин.

В програмата за помощ се включват щатите, в които цените на жилищата са паднали с повече от 20% от техния пик. Това вероятно ще бъдат Флорида, Мичиган, Аризона, Калифорния и Невада, предава MarketWatch.

„Това, което можем да направим е да помогнем на семействата, които са направили всичко по силите си за да останат в своите домове”, е заявил президентът в Невада.

„Ние можем да стабилизираме жилищния пазар, така че цените да започнат отново да се покачват”, е казал той.

Според Обама спадът в цените на жилищата и високата безработица в тези щати са създали големи трудности на домакинствата.

По думите му твърде много кредитни институции са се интересували предимно от бърза печалба вместо да действат отговорно, но и че много заематели също са били безотговорни като са предприели ипотеки, които не могат да си позволят.

Регулаторните органи пък не са обърнали внимание на проблема, е заявил президентът.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още