IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции с най-голям седмичен ръст от миналия юли

Прогнозите на Nestle за настоящата година засенчиха неочакваното покачване на дисконтовата лихва в САЩ

19:39 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции с най-голям седмичен ръст от миналия юли

Европейските акции се повишиха в пета поредна сесия, регистрирайки най-големия си седмичен ръст от миналия юли след като добрите новини от Nestle засенчиха неочакваното покачване на дисконтовата лихва в САЩ.

Общоевропейският Dow Jones Stoxx 600 Index се повиши с 0,5% до 250,41 пункта, което представлява седмичен ръст от 3,9% за индекса, предава Bloomberg.

Въпреки това той остава на 3,8% под най-високата си стойност от началото на годината, достигната на 19 януари, след опасенията за забавяне на възстановяването в Европа и ограничаването на кредитирането в Китай.

Британският водещ индекс FTSE 100 се повиши с 0,7%, германският DAX добави 0,8%, а френският CAC 40 поскъпна с 0,6% в днешната търговия.

Акциите на най-големия производител на храни в света Nestle се повишиха с 2,8% до двугодишен пик от 52,90 швейцарски франка след като от компанията обявиха, че ръстът в продажбите й ще се ускори през настоящата година.

Rio Tinto, третата по-големина минна компания в света, отстъпи с 0,7%, допринасяйки за най-големия спад на индекса на добивните компании сред 19-те отраслови компонента на Dow Jones Stoxx 600 Index.

Anglo American, притежаваща дялове в най-големите производители на платина и диаманти, загуби 1,7% след като обяви спад в годишната си печалба и неплащане на дивидент.

Carrefour, най-голямата компания за търговия на дребно в Европа, отстъпи с 2,3% след сериозен спад в годишната печалба от основна дейност.

Акциите на най-големият производител на цимент в света Lafarge поевтиняха с 1% тъй като годишната печалба на компанията се оказа под прогнозите на анализаторите.

Нетните печалби на западноевропейските компании, обявили своите отчети след 11 януари, надвишават прогнозите средно с 15%, показават данни на Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 19.02.10 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още