IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина отрече да води преговори за заем от МВФ

„Няма такава инициатива и такова споразумение“, казва гръцкият правителствен говорител

18:02 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Атина отрече да води преговори за заем от МВФ

Гръцкият правителствен говорител Йоргос Петалотис отрече категорично информациите, че правителството води преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за заем в размер от 35 млрд. евро, предаде агенция АНА-МПА.

„Няма такава инициатива и такова споразумение“, подчертава говорителят, помолен да коментира тиражираните в медиите информации в този смисъл.

Правителството е „решено и има националния дълг“ да спечели трудната битка за съживяване на икономиката, подобряване на образа на Гърция зад граница и възстановяване на доверието в страната, подчерта Петалотис.

„В тази титанична битка правителството не търси услуги и заеми, а има нужда от политическата подкрепа на партньорите си и от необходимото време, за да приложи програмата си за стабилизиране на икономиката“, посочва още говорителят.

Помолен да коментира натиска на страните от ЕС за прилагане на нови рестриктивни мерки, говорителят заявява, че до 15 март „ще бъде направена оценка на ситуация, която още не е приключила“ и че „докато не направим оценка на случилото се до този момент, не можем да коментираме повече“.

Петалотис казва още, че предложението за съставяне на анкетна комисия, която да разследва подправените статистически данни за състоянието на държавните финанси и свръхзадлъжняването на страната, ще бъде внесено за обсъждане в парламента вероятно следващата седмица.

На въпрос дали ще бъде започнато и разследване на прокуратурата по случая, говорителят заяви, че двете разследвания са независими едно от друго и могат да протичат паралелно.

Според информация на Wall Street Journal Гърция може да емитира 10-годишни облигации през следващата седмица в опит да привлече около 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още