IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бивш служител на UBS плати $2,75 млн., за да спре дело срещу себе си

Обвинението е било за търговия с вътрешна информация при сделки с американски общински облигации

15:05 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бивш служител на UBS плати $2,75 млн., за да спре дело срещу себе си

Бивш служител на банката UBS се е съгласил да заплати 2,75 млн. долара като част от споразумение за прекратяване на дело срещу него. Делото е било за търговия с вътрешна информация през 2007 година.

Обвинението е срещу бившия шеф на подразделението на UBS за търговия с общински облигации Дейвид Шулман и се състои в това, че в края на 2007 година той е продал личните си позиции в специфичен тип ценни книжа.

Шулман е притежавал облигации с лихвен процент, който се формира на специален тип аукцион - т.нар. auction rate securities, предава USA Today.

Точно в края на 2007 година обаче пазарът за тези ценни книжа е бил на ръба на колапс. Обвинението твърди, че Шулман е продал ценните си книжа, които са били на стойност 1,45 млн. долара, знаейки, че пазарът ще се срине.

Продажбите са били осъществени, преди да бъдат продадени ценните книжа на клиентите на банката. Това именно е нарушението на правилата за търговия.

„Докато хиляди клиенти на UBS не са получили предупреждение за предстоящия пазарен срив, Шулман, който е бил един от най-високопоставените служители на банката, е използвал вътрешната информация и се е отървал от книжата си“, посочва обвинителният акт.

Според споразумението Шулман ще загуби за 30 месеца правото си да оперира като брокер на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още