IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Pimco: Действията на Фед не означават затягане на политиката

Изненадващото повишение на един от ключовите лихвени проценти в САЩ имало за цел да подкрепи междубанковия пазар

11:44 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Pimco: Действията на Фед не означават затягане на политиката

Решението на американския Федерален резерв изненадващо да вдигне дисконтовия лихвен процент, по който търговските банки взимат кредит от институцията, не е сигнал за начало на цикъл по затягане на монетарната политика в САЩ.

Такова е мнението на Бил Грос, един от ръководителите на Pimco, най-големият фонд за инвестиции в облигации в света.

„Не смятам, че това в действителност е началото на процес по затягане на монетарната политика“, каза Грос в интервю за Ройтерс. „Не смятам също, че това е началото на процес по увеличаване на основния лихвен процент или на лихвата по резервите на търговските банки, каквито разсъждения се чуват“, посочва той.

Късно вчера Фед обяви, че увеличава дисконтовия лихвен процент в САЩ с четвърт пункт до 0,75 на сто. По този лихвен процент банките взимат кредити от институцията, а неговото увеличение би трябвало да насърчи банките да се кредитират една друга, смята Грос.

„Да погледнем трезво ситуацията – Фед следи редица фундаментални фактори – спадът в производството, безработицата от 10%, огромното количество ненатоварен капацитет. Едва ли основната лихва или политиката на централната банка ще бъдат променени при двуцифрена безработица. Това по-скоро е техническа маневра“, завършва специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още