IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

1 трлн. долара дупка в публичните пенсионни схеми в САЩ

Пенсионните партиди за фискалната 2008 година са били попълнени на 100% само в четири щата

10:48 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
1 трлн. долара дупка в публичните пенсионни схеми в САЩ

Освен с големите дупки в оперативните бюджети на местните власти в САЩ, някои от щатите ще трябва да намерят начин да се справят и с дефицита от 1 трлн. долара в публичните си схеми за изплащане на пенсионни обезщетения на работниците и служителите.

Дефицитът възлиза на повече от 8 800 долара за всяко домакинство в страната, сочи последният доклад на американската изследователка компания Pew Research Center, цитиран от CNN. Базираният във Вашингтон изследователски център провежда проучвания по въпроси, свързани с нагласите и тенденциите в икономиката и обществото в САЩ и света.

Застрашителните размери на дупката в пенсионните схеми в отделни щати се дължи на пропуските им да направят необходимите годишни плащания в пенсионната система. От друга страна недостигът нараства и заради увеличаването на размера на пенсионните обезщетения, показва проучването.

Към края на фискалната 2008 година, която е приключила на 30 юни 2009 г., недостигът по пенсионните партиди на щатите възлиза на 452 млрд. долара. Дефицитът на пенсионните здравни фондове е още по-голям и е в размер на 555 млрд. долара.

Изчисленията на Pew Research Center показват, че типичната пенсионна партида в САЩ е изгубила 25% от стойността си през фискалната 2008 година заради силния спад на фондовите борси през втората половина на календарната 2008 година. Много пенсионни фондове в САЩ разчитат силно на инвестиции в ценни книжа и възвращаемостта от тях.

Съгласно американското законодателство при появата на дупка в пенсионните схеми, тя обикновено се попълва чрез увеличаване на данъците, като най-често се вдига данъкът върху доходите или върху недвижимото имущество.

Най-голям е недостигът в пенсионната система в щатите Аляска, Колорадо, Илинойс, Канзас, Кентъки, Мериленд, Ню Джързи и Оклахома. Два от тези щати – Илинойс и Канзас, разполагат с по-малко от 60% от нужните им средства, за да посрещнат дългосрочните си пенсионни задължения. Пенсионните партиди са били попълнени на 100% само в четири щата – Флорида, Ню Йорк, Вашингтон и Уисконсин.

Дупката в пенсионните схеми ще усложни още повече фискалните проблеми в САЩ в момент, в който 50-те щата се борят с общ бюджетен дефицит от 180 млрд. долара за фискалната 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още