IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Уитни: Пригответе се за срив в печалбите на банките

Финансовите акции ще потънат, тъй като загубите от кризата ще бъдат с 30% по-високи от очакваното

10:23 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
М. Уитни: Пригответе се за срив в печалбите на банките

Американската банкова система ще изгуби с 30 на сто повече, отколкото се очаква, като главна роля за това ще има свиването на кредитните портфейли. Това ще окаже силен натиск върху резултатите на финансовите институции, смята банковият анализатор Мередит Уитни.

Макар правителството да увеличава силно регулациите в банковия сектор, това не е основната заплаха за резултатите на отделните банки, смята Уитни. Проблемите ще дойдат заради свиването на кредитните портфейли с до 20 на сто, което ще натежи силно на балансите, посочва Уитни.

„Добрите кредитополучатели няма да искат да взимат кредити, а банките сами ще искат да отстранят лошите кредитополучатели. Така е довело до свиване на кредитните портфейли с 4 до 20 на сто, а очакванията ни са, че при големите банки ще има спад с още 10-15 на сто тази година“, заяви Уитни в интервю за CNBC.

Коментарите й идват на фона на доста добри резултати от страна на банките, както и на редица от останалите големи компании, търгувани на борсата в САЩ. Тази година обаче може да се окаже различна от миналата, защото банките ще трябва да търсят нов модел, за да постигнат подобни резултати.

„Големите банки направиха печалбите си от търговия с инструменти с фиксирана доходност, както и със суровини. Тази година нещата са различни“, уверена е Уитни.

От банките, които Уитни следи, Bank of America се очертава като „най-малкото зло“, като акциите й биха могли да загубят 10-15 на сто от стойността си, посочва тя. Регионалните банки пък стават все по-несигурни и могат да станат жертва на вълната от поглъщания тази година.

„Може да започнем да виждаме бракове по сметка при регионалните банки, а това няма да бъде добре за акционерите в подобни финансови институции“, смята Уитни.

По отношение на регулацията анализаторът е на мнение, че се очаква последната вълна от промени, които ще имат за цел да ограничат риска. Това според нея ще бъде труден процес, който може да доведе до срив в цената на банковите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още