IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в САЩ търсят посока при лек превес на биковете

Добрите резултати на Hewlett-Packard и увеличението на индекса на водещите индикатори подкрепиха котировките

18:07 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ търсят посока при лек превес на биковете

Основните борсови индекси в САЩ се колебаят над неутралната зона и на няколко пъти промениха своята посока в началото на днешната волатилна сесия. Добрите финансови резултати и подобрената прогноза на Hewlett-Packard за текущото тримесечие, както и десетото поредно увеличение на индекса на водещите индикатори, зарадваха инвеститорите. Те обаче бяха помрачени от неочакваното увеличение на молбите за помощи при безработица и от силното нарастване на производствената инфлация.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и най-често търгувани компании на борсите в САЩ, се повишава с 0,2% до 10 330,40 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият индекс S&P 500 добавя 0,1% до 1 101,16 пункта, а на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite нараства с 0,2% до 2 230,40 оункта. Предишните две сесии донесоха значителни повишения и на трите индекса.

Преди началото на сесията стана ясно, че броят на новите молби за помощи при безработица в САЩ е нараснал с 31 хил. до 473 хил. в рамките на седемте дни до 13 февруари. Икономистите обаче очакваха първоначалната безработица да намалее и лошите данни донесоха рязък спад в курса на долара срещу еврото. Броят на трайно безработните американци остава 4,56 млн. души за втора поредна седмица.

Разочароваща бе и новината, че цените на ниво производител в САЩ са нараснали два пъти по-бързо от очакваното през януари и се намират с 1,4% над нивата си от предходния месец и с 4,6% над нивата си от същия месец на 2009 г. Промените в разходите на производителите за стоки и услуги са един от най-добрите ориентири за нивото на инфлацията в САЩ през идните месеци.

Разочароващите очаквания на ръководството на Wal-Mart за финансовите резултати през текущото тримесечие понижи цената на акциите на най-голямата верига за търговия на дребно в света с 1,8% до 53,08 долара за акция на Нюйоркската фондова борса. За последната година пазарната капитализация на компанията, която участва в индекса Dow Jones IA, е скочила с 6,2% до 202,3 млрд. долара.

Междувременно акциите на Hewlett-Packard поскъпват с 1,3% до 50,79 долара за акция на Нюйоркската фондова борса. Причина за това стана новината, че нетната печалба на технологичната компания се е повишила повече от очакваното с 25% на годишна база за тримесечието до 31 януари. Ръководството очаква печалба на акция от 4,37-4,44 долара, както и приходи от 121,5-122,5 млрд. долара за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още