IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ продава още 191 тона злато

Продажбите вероятно ще се извършат на свободния пазар, стойността на планираната продажба е 6,2 млрд. долара

08:39 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ продава още 191 тона злато

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че възнамерява да продаде 191,3 тона злато. Това вероятно ще се случи чрез сделки на свободния пазар, което незабавно даде отражение и котировките на метала отстъпиха.

По текущи цени продажбата на такова количество възлиза на 6,19 млрд. долара, предава Market Watch.

Новината идва след като през септември миналата година МВФ продаде други 212 тона злато на централните банки. Тогава то бе изкупено основно от Индия и Шри Ланка, а металът регистрира поредица от ценови рекорди.

Продажбите са част от програмата на МВФ за ограничаване на позициите в злато, като намеренията са те да се свият с около една осма. От фонда уверяват, че те сделките ще бъдат сключвани по начин, който да не окаже силно влияние върху случващото се на пазара.

„Основен приоритет при продажбата на злато е избягване на разрушителни ефекти за пазара“, обяви директорът на финансовия департамент на МВФ Андрю Туиди.

След новината цената на златото със спот доставка изгуби около половин процент до 1 101 долара за тройунция. Низходящото движение не беше твърде остро, тъй като инвеститорите все още са ентусиазирани от новината, че фондът на Джордж Сорос е увеличил значително позициите си в злато през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още