IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новините за индустриалния и жилищния сектор окуражиха Wall Street

Индустриалното производство на САЩ се е разраснало за седми пореден месец през януари

17:50 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новините за индустриалния и жилищния сектор окуражиха Wall Street

Зелената вълна на щатските фондови борси донесе повишения на трите основни индекса в началото на днешната сесия, след като стана ясно, че индустриалният сектор на страната продължава да се разраства за седми пореден месец през януари. Заедно с увеличаването на производството, расте и степента на оползотворяване на производствения капацитет на фабриките, мините и комуналните компании.

Малко преди това добрите новини за жилищния сектор показаха, че броят на новите жилищни проекти, по които строителните предприемачи в САЩ са започнали да работят, нараства за трети пореден месец през януари. Състоянието на жилищния сектор е един от най-важните ориентири за цялостното състояние на икономиката, като нарастващата активност в него предвещава и ръст на брутния вътрешен продукт.

Dow Jones IA, който обхваща 30-те най-често търгувани компании в САЩ с най-голяма пазарна капитализация, се повишава с 0,3% до 10 301 пункта час след началото на търговията. Широкият индекс S&P 500 расте с 0,4% до 1 098,99 пункта, подкрепен най-силно от добивните и финансовите компании. Nasdaq Composite, който обединява компаниите от борсата Nasdaq, нараства с 0,3% до 2 221,73 пункта.

Данните на Федералния резерв от днес показаха, че индексът на индустриалното производство в САЩ се е повишил с 0,9% на месечна база през януари. Показателят следи стойността на продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги. Степента на оползотворяване на производствения капацитет нараства от 71,9% през декември до 72,6% през януари.

Акциите на най-големия производител на селскостопански машини в света Deere поскъпват силно с 6% до 57,03 долара на Нюйоркската фондова борса. Причина за това стана новината, че нетната печалба на компанията се е увеличила много повече от очакваното с 19% на годишна база  през последните три месеца на 2009 г. Тя възлиза на 234,2 млн. долара, или 57 цента на акция, предаде MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още