IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои акции купи и кои продаде Бъфет през последното тримесечие?

Драстично са намалени инвестициите в петролни компании

09:42 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кои акции купи и кои продаде Бъфет през последното тримесечие?

Компанията на американския милиардер Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е извършила сериозни промени в портфейла си от инвестиции през последното тримесечие. Значително са ограничени дяловете в две от най-големите петролни компании на САЩ, както и в Procter&Gamble и Johnson&Johnson.

С парите от продажбите вероятно е подпомогнато придобиването на най-голямата инвестиция на Berkshire досега – железопътната компания Burlington Northern Santa Fe. То ще струва на империята на Бъфет 26 млрд. долара.

Редовните документи за операциите през последното тримесечие на миналата година, подадени пред регулаторните органи в САЩ, дават да се разбере, че Berkshire е ликвидирала 34,3 на сто от дела си в петролната компания ConocoPhillips. Това означава, че са били продадени общо 19,7 млн. акции от капитала на дружеството.

Делът в ExxonMobil пък е съкратен с цели 67 на сто и така компанията на Бъфет вече притежава 421 800 акции от петролната компания. Това се случва след значителна търговия с акции на Exxon през 2009 година, като Berkshire придоби доста от тях през второто тримесечие на годината.

Значително е понижена инвестицията на компанията на Бъфет в Johnson&Johnson – с цели 26,5 на сто до 27,1 млн. акции. Това е горе-долу толкова, колкото Berkshire е притежавала към края на 2008 година, предава CNBC.

От капитала на Procter&Gamble пък са продадени 9,1 на сто, или 8,8 млн. акции. Така Berkshire Hathaway вече притежава 87,5 млн. акции от компанията.

Сред компаниите, които са били разпродавани от Berkshire, са още Carmax (11,1 на сто от инвестицията), Gannett (спад от 36,1 на сто), Ingersoll-Rand (37,6 на сто), SunTrust Banks (22,1 на сто), United Health Group (спад на дела от цели 65,4 на сто) и т.н.

През последното тримесечие обаче Berkshire не само е продавала. Компанията е увеличила дела си в няколко от компаниите, в които вече е имала позиции. Най-силно, със 128,7 на сто, е увеличен делът в Republic Service и така компанията на Бъфет вече има 8,4 млн. акции в дружеството.

Делът в Iron Mountain е нараснал със 107,6 на сто до 7 млн. акции, а този в Becton Dickinson – с 25 на сто до 1,5 млн. акции. Ръст на инвестицията се наблюдава още при Wal-Mart Stores – 3,2 на сто, както и при Wells Fargo – с 2,1 на сто.

Като цяло пазарната оценка на портфейла на Berkshire от акции към 31 декември е 57,9 млрд. долара, което е ръст от 2,4 на сто спрямо стойността му към края на септември.

Вижте какви акции е купувал Джордж Сорос през последното тримесечие на миналата година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още