IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве под карантина за още година

Все пак „някои личности и организации”, които преди бяха засегнати от „ограничителните мерки”, вече не са включени в обновения списък на ЕС

18:13 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зимбабве под карантина за още година

Европейският съюз (ЕС) удължи с една година наложените ограничителни мерки срещу Зимбабве поради липса на напредък за постигането на политическо съгласие за поделянето на властта в страната, съобщи официалният вестник на Общността.

Все пак в публикувания официален документ се уточнява, че „някои личности и организации”, които преди бяха засегнати от „ограничителните мерки”, вече не са включени в обновения списък на ЕС.

Извадени са шестима души (от които трима вече са починали - бившият директор на личния състав на отбраната Виталис Звинажаше, бившият вицепрезидент Джоузеф Мсика и бивш секретар по икономическите въпроси Ричард Хоув) и девет компании.

Сред отписаните от „черния списък” са бивш шеф на минна компания, бивш полицейски началник и др. пряко замесени, според ЕС, в процеси, нарушаващи правата на човека, а по-конкретно - в насилията в страната през 2007 г.

Новите ограничителни мерки срещу всички останали имена на физически и юридически лица остават в сила до 20 февруари 2011 г.

На Зимбабве се налагат политически и икономически ограничения от страна на ЕС от 2002 г. насам. Причина са продължаващото нарушаване на правата на човека, на основни права и свободи от авторитарния режим на президента Мугабе. 

Мерките включват ембарго над оръжия и оборудване, което може да послужи за вътрешна репресия, забрана за пътувания на територията на ЕС, замразяване на финансови активи на включените в „черния списък” на Общността зимбабвийци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още