IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компании отлагат емисии на облигации заради високите рискови премии

Поне 16 компании, които са планирали да пласират облигации за 7,3 млрд. долара през последния месец, са решили да се откажат

16:43 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Компании отлагат емисии на облигации заради високите рискови премии

Компании по целия свят отлагат запланувани емисии на облигации през последния месец с най-бързото темпо, откакто кредитната криза скова финансовите пазари през 2007 г. Притесненията, че европейските страни няма да успеят да овладеят своя бюджетен дефицит, което може да дестабилизира световната икономика, накараха инвеститорите да поискат по-висока доходност по дълговите ценни книжа.

Поне 16 компании, които са планирали да пласират облигации за общо 7,3 млрд. долара през последния месец, са решили да се откажат. В това число влизат компании от различни сектори, като базирания в Монреал трети по големина производител на пътнически самолети в света Bombardier и италианската компания за залози Snai. Това показват данни на Bloomberg, събрани през последния месец.

Това е все пак доста по-малко в сравнение с отлагането на 50 планирани емисии през юли 2007 г., когато финансовите пазари по целия свят изпаднаха в криза, която влоши силно доверието на инвеститорите.

Увеличаването на несигурността на финансовите пазари накара инвеститорите да търсят от компаниите по-висока доходност в замяна на това, че финансират техните разходи с покупката на облигации. Това обаче накара редица компании да се откажат от предлагането на дългови книжа на този етап, защото изискуемата от кредиторите доходност се оказа прекалено висока за тях.

Изискуемата доходност са е повишила както по държавните ценни книжа, така и по корпоративните облигации, които са считани за по-рискови. Рисковата премия, или разликата между тези две доходности, е скочила с повече от 1 процентен пункт от 11 януари насам. Доходността на държавните ценни книжа е по-ниска, защото се счита, че държавата не може да фалира и те носят по-малък риск.

Средната рискова премия по рисковите корпоративни облигации, известни като “junk bonds”, е скочила с 95 до 713 базисни пункта от 11 януари до днес. По отношение на най-нискорисковите ценни книжа тя е скочила с 12 до 171 базисни пункта.

Междувременно цената на застраховката за защита от фалит на емирство Дубай стигна най-високото си ниво от март 2009 г. заради притесненията от фалит на инвестиционния фонд Dubai World. Договорите за защита от фалит на Дубай скочиха до 647,5 базисни пункта, което означава, че застраховката на ценни книжа на Дубай за 10 млн. долара за пет години струва 647 500 долара на година.

По време на вчерашната сесия цената на суаповете за защита от фалит на Дубай се повиши до 651,5 базисни пункта, което е най-високото й ниво от 20 март 2009 г. Суаповете за защита от фалит по корпоративните облигации в Европа на свой ред стигнаха двумесечен връх, което е знак за намаляване на доверието на инвеститорите в платежоспособността на компаниите в тези страни.

Един базисен пункт по тези суапове показва, че застраховката на облигации за 10 млн. евро за следващите пет години струва 1 000 евро на година. Според международната рейтингова агенция Fitch размерът на дълга, който компаниите ще изплащат всяка година, ще нарасне до 48 млрд. евро между 2013 и 2016 г. спрямо 6,5 млрд. евро през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още