IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Kraft Foods се утрои през четвъртото тримесечие

Втората по големина компания за хранителни продукти в света има печалба от 710 млн. долара за последните три месеца на 2009

15:18 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Kraft Foods се утрои през четвъртото тримесечие

Американската компания Kraft Foods, която е най-големият производител на хранителни продукти в САЩ, зарадва своите акционери с новината, че печалбата й се е утроила през последното тримесечие на 2009 г. Основният източник на този внушителен ръст е увеличаването на обема на нейните продажби в развиващите се страни, както и нарастването на цените на нейните продукти, предаде AP.

Нетната й печалба се увеличава до 710 млн. долара, или 48 цента на акция, през последното тримесечие на 2009 г. в сравнение с положителен резултат от 178 млн. долара, или 12 цента на акция, за същите три месеца на 2008 г. Kraft Foods е втората по големина компания за хранителни продукти в света и една от 30-те най-големи американски компании, които влизат в индекса на сините чипове Dow Jones IA.

Пазарните анализатори предвиждаха по-малка печалба на акция от 45 цента. Продажбите на Kraft Foods се увеличават с 3,2% на годишна база до 11 млрд. долара през разглежданото тримесечие, което се оказа близо до прогнозираните от пазара приходи. Продажбите на компанията в Европа се увеличават с 8% на годишна база, а приходите от продажби в развиващите се страни са скочили с 11 на сто.

Ръководството на компанията планира да превърне Kraft в най-големия производител на захарни изделия в света. През януари Kraft Foods успя да получи одобрението на акционерите на британския производител на шоколад Cadbury да погълне компанията срещу сумата от 11,5 млрд. паунда.

Акциите на Kraft Foods поевтиняват с 1,3% до 28,70 долара по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската фондова борса. През последните 12 месеца пазарната капитализация на хранителната компания се е увеличила с над 15% до 42,93 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още