IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите компании поведоха азиатските индекси нагоре

Фондовите борси в Китай, Хонконг, Тайван, Сингапур, Малайзия останаха затворени за втори ден днес

11:49 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовите компании поведоха азиатските индекси нагоре

Финансовите компании успяха да изведат борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион на положителна територия днес и да компенсират част от вчерашните им понижения. Добивните компании също се наредиха сред най-печелившите благодарение на добрите финансови резултати за последното тримесечие на 2009 г. на големи представители на сектора, предаде Bloomberg.

Фондовите борси в Китай, Хонконг, Тайван, Сингапур, Малайзия останаха затворени за втори ден днес заради честването на лунната Нова година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,5% до 116,39 пункта, като финансовите компании в неговия състав допринесоха най-много за това повишение. Борсовият измерител, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, достигна 17-месечен връх на 15 януари, след което отстъпи с повече от 8% през следващите четири седмици.

Причина за това станаха очакванията, че централните банки на Китай, Индия и САЩ ще започнат да затягат своята парична политика скоро, което може да намали инвестициите във финансови активи. Върху котировките на фондовите борси натежаха и притесненията, че Гърция, Португалия и Испания няма да успеят да се справят със своите големи бюджетни дефицити.

Индексът на сините чипове в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,5% до 4 567,8 пункта, докато в Нова Зеландия NZX 50 скочи с 0,9% до 3 087,61 пункта. Днес стана ясно, че индексът на бизнес доверието в Австралия се е понижил наполовина до 8 пункта през януари. Оценката на местните компании за бизнес средата се влошава, но все пак остава положителна за осми пореден месец.

На борсата в Южна Корея широкият индекс Kospi се повиши с 0,5% до 1 601,05 пункта, подкрепен най-много от производителите на стомана. Индексът на най-добрите японски компании Nikkei 225, както и широкият индекс Topix, добавиха по 0,2% към стойността си до края на вялата сесия.

През миналата седмица MSCI Asia Pacific успя да отчете първия си ръст на седмична база за последния месец в размер на 1,5 на сто. По-високите цени на суровините подкрепиха акциите на минните компании и успяха да компенсират притесненията на инвеститорите, породени от новините около големия бюджетен дефицит на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още