IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данъчният рай вече не е това, което беше

За 2 г. от такива дестинации само в Европа са изнесени $500 млрд.

22:06 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчният рай вече не е това, което беше

Данъчният рай вече не е това, което беше преди години. Причината за това разбира се е финансовата криза, която доведе до натиск за премахване на подобни режими, както и за разкриване на лични данни за сметки и преводи.

Заради това, а и заради финансовите проблеми на богатите заради борсовите спадове и неблагоприятните условия на кредитния пазар, през последните две години само в Европа от дестинациите с режим на данъчен рай са изтеглени 500 млрд. долара.

Това е близо една четвърт от всички пари, държани в такива страни на Стария континент, които според оценките възлизат на 2,1 трлн. долара, предава Market Watch.

Парите в банкови сметки в Швейцария и Англо-Нормандските острови (известни още като Канални острови) са били значително намалени, но най-силно са били засегнати Лихтенщайн и Сан Марино.

Голяма заслуга за това има опрощаването на данъци и глоби, което се практикува в някои страни заради кризата. Така например в Италия от април досега са върнати 100 млрд. долара, които преди това са се намирали в страни със статут на данъчен рай.

Най-силно засегната от това е Швейцария, където италианците традиционно държат пари с цел спестяване на данъци. Накои от най-големите банки в страната все пак са успели да задържат парите при себе си благодарение на поделенията си на Апенините.

Сред причините за изтичането на пари от мистериозните сметки в страни със статута на данъчен рай може да се посочат неблагоприятните ефекти на глобалната криза. Много бизнесмени са били принудени да изтеглят вложенията си, за да подмогнат бизнес начинанията си заради слабото банково кредитиране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още