IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинската икономика се сви със 7% през четвъртото тримесечие

Украинската икономика остава в тежко състояние въпреки поскъпването на металите и обезценката на местната валута

18:08 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Украинската икономика се сви със 7% през четвъртото тримесечие

Икономиката на Украйна се е свила със 7% през четвъртото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на предходната година. Това се оказа най-малкия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за последната година, предаде Bloomberg.

Главната причина за това вероятно се крие в увеличаването на износа през последните месеци на 2009 г., което дава тласък на промишленото производство на източноевропейската страна. Предварителните статистически данни не дават подробности за отделните компоненти на БВП.

За сравнение, БВП на Украйна намаля много по-силно с 15,9% през третото тримесечие, 17,8% през второто и 20,3% през първите три месеца на 2009 г.

Украйна изпадна в рецесия през четвъртото тримесечие на 2008 г., след като световната икономическа криза подкопа търсенето на стомана, която заема централно място в нейния износ. Междувременно през 2009 г. се наложи правителството да отпусне държавна помощ на 20 от големите банки в страната.

Украинската гривна се е обезценила с 42% спрямо щатския долар от началото на септември 2008 г., като политическата криза в страната стана причина Международния валутен фонд да спре да изплаща заема от 16,8 млрд. долара, отпуснат през миналата година, за да може Украйна да финансира своя бюджет.

Според икономистите на RBS украинската икономика остава в тежко състояние въпреки поскъпването на металите и обезценката на местната валута през последната година. По време на днешната валутна сесия една украинска гривна се разменя срещу 8,0215 щатски долара.

Индустриалното производство на Украйна отчете ръст от 9,8% за тримесечието до декември, след като се сви с 22,8% за предишните три месеца. Най-много се е увеличило производството на метали.

Украинското правителство очаква спад на БВП от 12-12,5% за цялата 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още