IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксел Вебер – най-вероятният наследник на Трише

Мандатът на Жан-Клод Трише изтича на 31 октомври догодина

10:42 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Аксел Вебер. Снимка: ЕЦБ
Аксел Вебер. Снимка: ЕЦБ

Германецът Аксел Вебер е най-вероятният наследник на Жан-Клод Трише на поста президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), а португалецът Витор Констанцио ще бъде негов заместник, според анкета сред икономисти, проведена от Bloomberg.

От 27 запитани икономисти 24-ма смятат, че Вебер ще бъде избран да замести Трише, чийто мандат изтича на 31 октомври догодина. Едва трима са посочили италианецът Марио Драги – основният конкурент на Вебер за поста.

20 от анкетираните смятат, че Констанцио ще наследи Лукас Пападемос като вицепрезидент на банката след изтичането на мандата му на 31 май тази година. Финансовите министри на страните от еврозоната ще гласуват за поста на вицепрезидент на днешната си среща.

Ако Вебер бъде избран за ръководител на финансовата институция, еврозоната ще има открит „борец“ срещу инфлацията, който неведнъж е наблягал на необходимостта от фискална дисциплина с цел защита на еврото.

“Вебер е признат икономист и (под неговото ръководство) ще се усети разлика, ЕЦБ дори може да придобие международен статут”, коментира Лорънт Билке, бивш икономист към ЕЦБ, който смята, че Вебер ще поеме поста.

Освен поста си в ЕЦБ, 52-годишният Вебер е и ръководител на немската централна банка (Bundesbank) от 2004 г., като преди това е преподавал в университета в Кьолн. Той бързо се наложи като един от най-влиятелните членове на управителния съвет на ЕЦБ, като често оказва влияние върху валутните и облигационни пазари с коментарите си.

През ноември той попадна в т.нар. „черен списък“ на Трише, след като разкри, че ЕЦБ планира да затегне кредитирането на банките. Забележките му нарушиха протокола на банката изявления по много важни въпроси да се правят от президента на ЕЦБ, освен това бяха направени около седмица преди среща на управителния съвет, когато представителите на банката се въздържат от коментари за нейната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още