IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално – Виктор Янукович е новият президент на Украйна

Янукович смята, че отношенията между Русия и Украйна в областта на природния газ трябва да се подобрят

10:09 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Официално – Виктор Янукович е новият президент на Украйна

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна вчера вечерта обяви официално лидера на Партията на регионите Виктор Янукович за следващият президент на страната, съобщи Итар-Тасс.

Според окончателните резултати от втория тур на президентските избори на 7 февруари за Виктор Янукович са подадени 48,95% от гласовете на упражнилите правото си на глас избиратели, а за Юлия Тимошенко (все още премиер на страната) – 45,47%. Против двамата кандидати (което е разрешено от украинсия закон) са подадени 4,36% от гласовете. Избирателната активност е била 69%.

Според украинските закони новият държавен глава трябва да встъпи в длъжност до 1 месец след официалното обявяване на изборните резултати, т.е. до 14 март.

Юлия Тимошенко трябва да напусне премиерския пост, заявява в интервю за телеканала „Росия“ Виктор Янукович, допълвайки, че той вече има предвид нов премиер и ще назове името му веднага след като стане официално президент. Янукович същевременно не изключва провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Янукович е изказал становище, че отношенията между Русия и Украйна в областта на природния газ трябва да се подобрят и да се върнат на нивото отпреди 5 години. Бъдещият украински президент смята, че транзитираният газ от Русия за Европа през Украйна трябва да се увеличи, след спада си през последните 2 години, защото така нарастват и приходите в бюджета на Украйна.

Относно евентуалното бъдещо членство на Украйна в НАТО Янукович е заявил, че това не е въпрос на близко бъдеще, а ако се наложи да се решава, то ще стане чрез референдум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още